Berlari adalah salah satu aktiviti

Berlari adalah salah satu aktiviti yang paling semula jadi untuk manusia, baik sepanjang sejarah dan untuk setiap individu. Ia unik dalam biomekaniknya kerana ia melibatkan sejumlah besar otot, ligamen dan sendi. Faedah berlari adalah seperti berikut:

Ia meningkatkan fungsi paru-paru, meningkatkan kecekapan pertukaran gas dan menguatkan sistem kardiovaskular. Oksigen memasuki tisu badan dengan lebih berkesan, badan dibersihkan daripada toksin.
Sistem imun badan menjadi lebih tahan terhadap virus dan bakteria. Dalam kes sel malignan, badan mengambil bahagian dengan lebih aktif dalam memerangi mereka.
Sistem saraf berfungsi lebih aktif. Aktiviti otak meningkat. Berlari membantu mengatasi dan mencegah kemurungan. Untuk menormalkan tidur, berlari mengimbangi sistem saraf simpatetik dan parasimpatetik. Kesan yang menggalakkan dicapai jika anda berlari sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.
Peningkatan kecekapan selepas latihan, otak bekerja lebih cepat daripada mereka yang tidak berlari. Selepas berlari, badan menghasilkan lebih banyak hormon, seperti endorfin, serotonin dan dopamin, yang mempengaruhi mood.
Jumlah lemak dalam badan berkurangan dan indeks jisim badan menjadi normal. Ini, seterusnya, mencipta bentuk yang lebih menarik, prosedur kosmetik yang berpatutan kerana ia menjejaskan punggung, paha, batang tubuh dan bentuk muka. Walaupun jogging ringan membantu membakar beratus-ratus kalori, tetapi berlari bukanlah ubat penawar dalam memerangi berat badan berlebihan. Disiplin dalam diet dan senaman yang kerap, manakala orang yang berlebihan berat badan tidak boleh segera memulakan latihan intensif. Beban perlu ditingkatkan secara beransur-ansur. Dan untuk melawan berat badan berlebihan, dan untuk meningkatkan kerja seluruh badan secara keseluruhan, anda mesti mematuhi beberapa peraturan latihan berjalan:
Tingkatkan tahap beban secara beransur-ansur dan kerap. Tubuh perlu menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Sebaik-baiknya, proses itu diawasi oleh jurulatih yang akan menasihati anda tentang kedua-dua beban dan teknik. Tetapi sangat penting untuk mendengar sensasi semasa perlumbaan, bagaimana tubuh bertindak balas terhadap latihan.

Scroll to Top