Какво е йога

Какво е йога
Йога е много древна практика за намиране на удовлетворение от упражненията и от живота. Йога се състои от асани (упражнения), дихателни техники и медитация (пасивна и активна), така че развива човека цялостно: чрез тялото, ума и емоциите. Въпреки че първоначално йога е духовна практика, в големите градове духовността е малка част от нея. Много техники са адаптирани към нуждите на ученика, а акцентът е върху работата с тялото и дишането.
Ползи от йога
Йога помага за:
– Подобряване на концентрацията, развиване на толерантност към стреса и умения за забавяне на темпото на живот;
– Възстановяване на емоционалния фон, успокояване на психиката;
– Обновяване” на тялото и регулиране на хормоналния фон;
– Подобрява качеството на съня;
– Подобряване на физическото здраве (сила, гъвкавост, баланс).
Днес в целия свят има много школи, учители и движения по йога. Някои от тях се придържат към традиционните учения, а други съчетават нови и стари техники, така че всеки може да намери нещо различно в йога. Йога е за всеки
независимо от възрастта, пола, религията или физическата подготовка. Йога не е нито спорт, нито физическо упражнение в обичайния смисъл на думата. Не е необходимо да се поставят цели и няма съревнование: тя е лична практика, дори и да се практикува в група.
Бясното темпо на живот, многозадачната работа, информационното претоварване… – всичко това допринася за самоунищожение, стрес, напрежение, блокажи и скоби в тялото. Не се движим достатъчно, не спим добре, храним се в движение, не знаем как да се отпуснем. Йога е инструмент за самовъзстановяване на всички нива, за саморегулиране и самодисциплина.
Йога за начинаещи: инструкции
Практиката трябва да се впише в живота ви. За да направите това, трябва да решите няколко неща.
1. Вашата задача – опишете образа на резултата
Йога е широка и дълбока практика. Вашето преживяване ще зависи от вашите искания и очаквания. За да не се разочаровате, трябва веднага да разберете какво искате и какви задачи решавате.
Например, ако искате да добавите движение в живота си, да се ободрите, да укрепите тялото си и да се поберете в миналогодишните дънки, не трябва да ходите на класове с уклон към езотерика, където всички общуват на санскрит, пеят на санскрит и пеят на санскрит.
на санскрит, пеят мантри и се вихрят в екстаз, за да се свържат с “истинската” си природа.
Решете какво искате: да се раздвижите? да се отпуснете? да се съживите? да подобрите стойката си? да усвоите техники за медитация? да възстановите енергийните си нива? да подготвите тялото си за бременност? да опознаете себе си? да развиете нови, по-устойчиви качества? да свалите няколко килограма или да премахнете привързаностите в тялото си? да намерите сили и енергия да промените нещо в себе си? Осъзнаването преди да започнете ще ви помогне да постигнете
желаните резултати.
2. Посока – изберете практика
Кое подхожда повече на темперамента ви: статичната (хатха йога) или динамичната (виняса йога)? Кое е по-близко до духа ви: езотеричната (кундалини йога), древните традиции (ащанга виняса йога), младите и модерни тенденции (INNER YOGA), фитнес йога (бикрам йога)?
Какъв е приоритетът на този етап: начало на укрепване на тялото и ума (Хатха йога, Ащанга йога, Виняса йога), терапевтичен аспект (Йога терапия), специализирани класове (курсове за бременни, детска йога, йога за жени), личностно развитие (психологическа йога – PSY методология), активна медитация (Ошо практики), активна медитация (Ошо практики).
Медитация (практики на Ошо), правим го “правилно” (йога на Айенгар)?
3. Място – изберете място
Изберете студио в близост до работата, дома или до място, което посещавате често. Практиката трябва да се вписва в ритъма на живота ви, а не да го променя. Преценете студиото от гледна точка на разстоянието, достъпността, транспорта, естетиката, комфорта и обстановката.
Митове за йога
Трябва да сте гъвкави
Най-разпространеният мит сред начинаещите. Не е нужно да сте гъвкави. Йога съчетава упражнения, които развиват сила, гъвкавост и баланс. Практиката има много нюанси за подобряване на разтягането. Остеопатите, ортопедите и лекарите често препоръчват йога за повишаване на подвижността на гръбначния стълб и ставите.

Scroll to Top